Безплатни очни прегледи за превенция на глаукома започват в болници в цялата страна.

...
Безплатни очни прегледи за превенция на глаукома започват в болници в цялата страна.
Коментари Харесай

Как да пазим очите си? Съветите на специалисти

Безплатни очни прегледи за предварителна защита на глаукома започват в болници в цялата страна. Глаукомата е хронично заболяване, което протича без симптоми и е причина за необратима слепота, предупреждават експертите.

 
Хората би трябвало да знаят, че това заболяване протича без симптоматика и в някакъв миг от живота, нормално след 40-годишна възраст, е хубаво да се направи един профилактичен, обширен обзор – освен за очила.
доктор Нора Великова, Клиника по очни заболявания, УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “
Стоенето пред екраните може да аргументи така наречен компютърен синдром. Нормално, ние мигаме в минута към 15-16 пъти. Но взирайки се в монитора, мигането се забавя. А функционалността на едно мигателно придвижване е да разстила слъзен филм, с цел да хидратира и пази очната повърхнина. Съответно, когато се забави това намигване, слъзният филм се изпарява и се появяват доста разнообразни недоволства – зачервяване, раздразнение, болежка, нарушено зрение…
доктор Гергана Иванова, Клиника по очни заболявания, УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “

„ Трябва да гледаме монитора леко от горната страна надолу, с цел да може очната цепка да е леко притворена. Има и едно доста хубаво предписание „ 20:20 “ – на всеки 20 минути работа, за 20 секунди отпускаме погледа. Поглеждаме на 20 фута отдалеченост – това е задоволително, да се релаксира очната мускулатура “, сподели още доктор Иванова.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР